Δημοσιογραφική Διάσκεψη -21 Οκτωβρίου 2021

Φίλες και Φίλοι,

Θέλω, με τη σειρά μου, να ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας. Από καρδιάς όμως θέλω να ευχαριστήσω το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο, που μου εμπιστεύθηκαν τη θέση του Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής  του Πολιτικού – Ιδεολογικού Συνεδρίου της ιστορικής μας παράταξης, αλλά και του Προσυνεδριακού Διαλόγου που θα προηγηθεί. Αποτελεί ύψιστη τιμή και ευθύνη.

Το Συνέδριο της Επόμενης Μέρας, θέλει να σχεδιάσει την νέα εποχή για την Κύπρο και την νέα σελίδα στη μακρά διαδρομή του Δημοκρατικού Συναγερμού. Είναι μια αμιγώς πολιτική διαδικασία, ουσίας, με δύο πολύ χειροπιαστούς στόχους:

Ο πρώτος, να δημιουργήσουμε μια ανανεωμένη Πολιτική Πλατφόρμα που θα καθιερώνει την Κύπρο του Αύριο. Ο κόσμος αλλάζει δραστικά σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, της οικονομίας, της γεωπολιτικής και το καταλαβαίνουμε όλοι. Όσο και αν πολλές φορές η αλλαγή φοβίζει, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προετοιμαστούμε σωστά. Να εκμεταλλευθούμε τις νέες δυνατότητες και τις νέες ευκαιρίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και προς όφελος του κάθε Κύπριου πολίτη.

Ο δεύτερος μας στόχος είναι ένα Πολιτικό – Ιδεολογικό Μανιφέστο που θα Ανανεώνει τη Συμφωνία της Παράταξης με την Κυπριακή Κοινωνία. Είμαστε το μόνο κόμμα στην Κύπρο που οι αρχές του έχουν δικαιωθεί σε τέτοιο βαθμό, που δεν έχει ποτέ χρειαστεί να τις διαφοροποιήσουμε. Και δεν θα τις διαφοροποιήσουμε. Θα τις ενισχύσουμε και θα τις εμπλουτίσουμε μέσα από ένα αναλυτικό μανιφέστο, που θα συνοδεύει, εφεξής, ατόφια, την διακήρυξη αρχών μας. Ανανεώνουμε έτσι το όραμά μας για την πατρίδα μας.

Για να το πετύχουμε αυτό, αναλαμβάνουμε μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων σε δύο επίπεδα:

Στο επίπεδο της κομματικής μας βάσης θα συζητήσουμε διεξοδικά σε τοπικό, περιφερειακό και επαρχιακό επίπεδο. Με τη συμμετοχή όλων των στελεχών μας.

Στο επίπεδο της κοινωνίας και των ενδιαφερομένων μερών η προσπάθεια θα οργανωθεί με την επίβλεψη, καθοδήγηση και συμμετοχή των αντίστοιχων για κάθε θέμα Ομάδων Παραγωγής Πολιτικής, Ινστιτούτων και Κομματικών Οργανώσεων, καθώς και των αντίστοιχων βουλευτών, Υπουργών και άλλων αξιωματούχων. 

Εννέα θα είναι οι βασικοί θεματικοί πυλώνες του Ανοικτού Προσυνεδριακού διαλόγου:

  • Ισχυρή οικονομία και ανάπτυξη
  • Πράσινη Μετάβαση
  • Ψηφιακή Μετάβαση και Καινοτομία
  • Σύγχρονη Παιδεία, Σύγχρονη Αγορά Εργασίας
  • Υγεία και Κοινωνικό Κράτος
  • Κράτος δικαίου, δημοκρατία, διαφάνεια, ίσες ευκαιρίες
  • Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής
  • Η Κύπρος στον Κόσμο, την Ευρώπη, τη Μεσόγειο
  • Πολιτική και Ιδεολογία

Θα συζητήσουμε κάθε θέμα διεξοδικά μέσα από πολυάριθμες δράσεις κάθε μεγέθους, ενώ θα πραγματοποιηθούν προσυνέδρια πριν το τελικό μας Συνέδριο. Σε ένα ανοικτό διάλογο που ήδη ξεκίνησε να διεξάγεται, σε όλη την Κύπρο. Ένα διάλογο στον οποίο ζητάμε την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή από τους συμπολίτες μας.

Σε όλη αυτή την πορεία των επόμενων μηνών, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού θα πραγματοποιεί κατά τόπους συνελεύσεις, town hall meetings όπως επικράτησε να ονομάζονται. Με το πρώτο να πραγματοποιείται την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου στη Λευκωσία.

Ήδη, από σήμερα, λειτουργεί η ιστοσελίδα της Επόμενης Μέρας, στη διεύθυνση epomenimera.disy.cy. Εκεί παρουσιάζονται όλες μας οι δραστηριότητες και θα μπορεί ο κάθε πολίτης να υποβάλει ηλεκτρονικά τις δικές του ιδέες και προτάσεις. Ταυτόχρονα, η διαδικασία θα υποστηρίζεται ερευνητικά με συλλογή δεδομένων, με αποτελέσματα και συμπεράσματα που αναλόγως θα δημοσιοποιούνται.

Αποκορύφωμα, όλης αυτής της προσπάθειας θα είναι ασφαλώς το Πολιτικό και Ιδεολογικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού για την Επόμενη Μέρα. Ένα μεγάλο Συνέδριο στο τέλος της άνοιξης του 2022. Ένα ουσιαστικό Συνέδριο που φιλοδοξούμε να είναι αντίστοιχο και εφάμιλλο εκείνων των μεγάλων Ευρωπαϊκών κομμάτων.

Κυρίως, ένα Συνέδριο αντάξιο της ιστορίας μας και του μέλλοντος που δικαιούμαστε. Που θα συνεχίσει να κατοχυρώνει τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη συνείδηση της πλειοψηφίας των Κυπρίων, ως το κόμμα αρχών και αξιών, το κόμμα των ιδεών και των ελεύθερων ανθρώπων, ένα κόμμα ανοικτό στην κοινωνία, η μεγάλη πατριωτική, φιλελεύθερη και εκσυγχρονιστική δύναμη του τόπου. 

Σας ευχαριστώ.