Ομιλία Προέδρου κ. Αβέρωφ Νεοφύτου

Ομιλία Προέδρου κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στο Προσύνεδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού με θέμα «Ψηφιακή Μετάβαση»

Φίλες και Φίλοι,

Αγαπητοί Σύνεδροι,

Είτε είστε εδώ στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, είτε συμμετέχετε από το σπίτι. Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας στο 1ο προσυνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού με θέμα τη Ψηφιακή Μετάβαση. Μια σημαντική δράση που γίνεται στο πλαίσιο της τελικής φάσης του διαλόγου μας, στο δρόμο για το Συνέδριο και – κυρίως –  για το Μανιφέστο της Επόμενης Μέρας.

Eίμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και υπερήφανος: Πρώτον, γιατί η παράταξή μας, στεγάζει νέους και σύγχρονους ανθρώπους που ζουν, αναπνέουν και συμμετέχουν ενεργά στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα. Και δεύτερον, γιατί θεωρούμε αποστολή μας να μεταρρυθμίζουμε και να εκσυγχρονίζουμε τη χώρα μας. Να την κρατάμε στην πρωτοπορία των εξελίξεων.

Ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι είμαστε η παράταξη της ελευθερίας. Της ανεμπόδιστης κυκλοφορίας των ιδεών και των αγαθών. Αλλά και της ευρωπαϊκής ιδέας και της περαιτέρω ενοποίησης. Από τη μέρα που ξεκινήσαμε τη συνεδριακή διαδικασία, επιδιώκουμε να συνομιλούμε με την κοινωνία.

Να εξελίσσουμε θέσεις και πολιτικές, προκειμένου να συνάδουν με τις ταχύτατες αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας. Ιδιαίτερα σε μια εποχή αναταράξεων, όπως η σημερινή. Λίγους μήνες πριν προειδοποιούσαμε ότι, δυστυχώς, δεν τελειώσαμε με τις κρίσεις.  Από τότε, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προσέθεσε σοβαρότατα θέματα στην ατζέντα μας.  Σε όλο τον κόσμο διεξάγεται μια μάχη σήμερα. Η πρόοδος και η θέληση να προχωρήσουμε μπροστά, συγκρούονται με τη συντήρηση, το φόβο και την πρόθεση ορισμένων να μας οδηγήσουν πίσω.

Φίλες και Φίλοι,

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι ο εγγυητής της κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας σε αυτό τον τόπο.  Ο σημαιοφόρος της ανάπτυξης και της προόδου. Ακόμη και μέσα από τα σύννεφα της νέας κρίσης, σχεδιάζουμε και ήδη υλοποιούμε, ένα υγιέστερο οικονομικό μοντέλο για την οικονομία μας. Ξέρουμε καλά, ότι το επόμενο μεγάλο βήμα στην αναπτυξιακή μας προοπτική περνά μέσα από το σχέδιο για την Κύπρο του Αύριο. Ειδικά ο άξονας της Ψηφιακής Μετάβαση, ο πλέον κρίσιμος ίσως για την Επόμενη Μέρα. Μια ολοκληρωμένη και οριζόντια πλατφόρμα πολλών δράσεων:

  • της ανταγωνιστικότητας και της επιτάχυνσης των επενδύσεων.
  • Της έρευνας και της καινοτομίας.
  • Της πράσινης οικονομίας και της κλιματικής ουδετερότητας.
  • Της παραγωγής θέσεων εργασίας και δημιουργίας κορυφαίων ευκαιριών για τους νέους μας.
  • Και φυσικά, του εκσυγχρονισμού του δημοσίου, που αποτελεί κορυφαία προσωπική μου επιδίωξη.

Αγαπητοί Σύνεδροι,

Όλα μπορούν να γίνουν! Φτάνει να υπάρχει η αληθινή βούληση. Φτάνει να υπάρχει ηγεσία αποφασισμένη, να ηγηθεί της προσπάθειας.  Αποδείξαμε, μέσα στην κρίση του κορωνοϊού, ότι όταν υπάρχει θέληση και πρωτοβουλία, μπορούν να γίνουν θαύματα. Είναι η ώρα για εμάς, να σηκώσουμε πολύ ψηλά τον πήχη.

Να θέσουμε τους φιλόδοξους στόχους που μας αρμόζουν. Με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε τέσσερις άξονες:

Άξονας Πρώτος: Όλο το κράτος στο κινητό του πολίτη.

Η μία από τις πέντε μεγάλες αλλαγές που έχω προτείνει.  Για να βάλουμε έτσι οριστικά τέλος στη γραφειοκρατία και τη διαφθορά που την περιβάλλει.

Μέσα από μία πύλη, με ένα κωδικό, μία ταυτότητα και την ηλεκτρονική υπογραφή, ο πολίτης και η επιχείρηση να διεκπεραιώνει ηλεκτρονικά, κάθε επαφή που έχει να κάνει με το κράτος.

Αυτή η διεργασία ασφαλώς είναι συνεχείς.

Όλη η δουλειά όμως που αφορά υφιστάμενες διαδικασίες, όλη η δουλειά που ήδη γίνεται, μέχρι το τέλος του 2025 πρέπει να έχει πλήρως ολοκληρωθεί.  Συμπεριλαμβανομένων της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, της ηλεκτρονικής υγείας, των έξυπνων πόλεων.  

Το κράτος έχει αποστολή να εξυπηρετεί και όχι να ταλαιπωρεί τον πολίτη.

Από την πληρωμή κάθε λογαριασμού, την διακίνηση κάθε πιστοποιητικού εώς την έκδοση κάθε άδειας. Ακόμη και την ηλεκτρονική ψήφο πρέπει να εξετάσουμε.

Άξονας Δεύτερος: Υπερσύγχρονες Ψηφιακές Υποδομές.

Το πιο σημαντικό συστατικό για να μπορεί η χώρα να εξυπηρετεί ως κόμβος, όλη την ευρύτερη περιοχή.  Έχει γίνει και γίνεται σήμερα, τεράστια δουλειά στη συνδεσιμότητα της χώρας προς τα έξω με τις υποθαλάσσιες συνδέσεις.

Αλλά και εσωτερικά με τις οπτικές ίνες και το δίκτυο 5G που αναπτύσσονται.

Έχουμε ήδη τα πρώτα data centers. Τόσο ο ιδιωτικός τομέας, όσο και η Cyta με την εξαγγελία του δικού της τεράστιου έργου, προχωρούν δυναμικά προς την κατεύθυνση αυτή.

Δουλεύουμε σκληρά και σε πολλά επίπεδα για να πετύχουμε την τόσο αναγκαία, για τον ψηφιακό κόσμο, ενεργειακή ασφάλεια. Η ΕΕ καταγράφει και αναγνωρίζει την Κύπρο ως μία από τις τέσσερις εισόδους δεδομένων της.  Το γεωγραφικό σταυροδρόμι στο οποίο βρισκόμαστε, μπορεί και πρέπει να γίνει πηγή ευημερίας, συνεργασίας και μεγάλων ευκαιριών.

Άξονας Τρίτος: Ένα δυναμικό Οικοσύστημα σε μια Ανταγωνιστική Ψηφιακή Οικονομία.

Εδώ είναι που πρέπει να γίνει και η βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών σχεδίων και χρηματοδοτήσεων.  Με γενναίες κινήσεις προς τέσσερις κατευθύνσεις. Εντατική ψηφιοποίηση και τεχνολογική αναβάθμιση των υφιστάμενων επιχειρήσεων. Καινοτομία και η επικέντρωση σε τεχνολογίες αιχμής.  Η Κύπρος είναι κέντρο υπηρεσιών.  Ήδη μετρούμε 140 σχεδόν εταιρείες, που βασίζονται στην τεχνολογία.  Έχουμε δώσει – πολύ σωστά – σοβαρά κίνητρα για να έρθουν άνθρωποι με την απαραίτητη ικανότητα στο χώρο και να εγκατασταθούν στην Κύπρο.

Επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain μπορούν να μας δώσουν περαιτέρω  εχέγγυα για μια νέα χρυσή σελίδα για τις υπηρεσίες μας και όχι μόνο.

Χρειαζόμαστε όμως, επειγόντως, σύγχρονες νομοθεσίες και κανονιστικά πλαίσια.

Δεν πρόκειται να αφήσω, αυτή την ευκαιρία για το μέλλον της Κύπρου να πάει χαμένη, εξαιτίας των καθυστερήσεων που προκαλεί η γραφειοκρατία και – κυρίως – η ευθυνοφοβία.  Ενίσχυση της ψηφιακής επιχειρηματικότητας. Εξαιρετικά σημαντική. Όχι όμως από μόνη της αρκετή.

Δεν φτάνει η χρηματοδότηση της έναρξης της λειτουργίας καινοτόμων και νεοφυών επιχειρήσεων. Η στήριξη πρέπει να είναι πολύ-επίπεδη και να έχει διάρκεια. Να συμπεριλαμβάνει πολλές συνεργασίες του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Και έρχομαι τώρα και στο Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπου θα θέσουμε επιτακτικά το κυρίαρχο ζήτημα.

Δεν επιτρέπεται στην Ευρώπη, να εκπαιδεύουμε και να χρηματοδοτούμε τους ανθρώπους μας για να φτιάξουν την start up τους και μετά να τους αφήνουμε για να μας τους παίρνουν άλλες χώρες, την ώρα που θα φέρουν αποτέλεσμα. Η τέταρτη κατεύθυνση είναι η επιδίωξη της καθόδου – με φυσική παρουσία – μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών στη χώρα μας.

Χρειαζόμαστε μεγάλες εταιρείες στην Κύπρο. Η φυσική παρουσία μεγάλων εταιρειών σε μια χώρα λειτουργεί ως φυτώριο, ως επιταχυντής για το ψηφιακό της οικοσύστημα.

Αυτό είναι που έγινε στην Ιρλανδία, αυτό είναι που έγινε στο Ισραήλ και αυτό έχει ξεκινήσει να κάνει πρόσφατα και η Ελλάδα. Χώρες με τις οποίες μπορούμε και πρέπει να συνεργαστούμε στον τεχνολογικό κλάδο.

Άξονας Τέταρτος: Επένδυση στο σύγχρονο ταλέντο και το Ανθρώπινό μας Κεφάλαιο.

Η πιο σημαντική επένδυση που πρέπει να κάνουμε, δεν είναι άλλη από αυτή στους ανθρώπους μας. Έχω δει έρευνες που καταγράφουν ότι το 40% των φοιτητών μας σπουδάζει αυτό που θέλουν οι γονείς τους και όχι αυτό που θέλουν οι ίδιοι.

Ξέρω ότι οι απολαβές και οι συνθήκες εργασίας σε αυτές τις εταιρείες είναι, τις πιο πολλές φορές, αισθητά καλύτερες ακόμα και από αυτές του δημόσιου τομέα. Θα εξελίξουμε τους ανθρώπους μας και θα τους δώσουμε τα εφόδια για να αξιοποιήσουν την νέα εποχή.

Θα σπάσουμε τα στεγανά και θα φέρουμε μαζί το σχολείο, το πανεπιστήμιο, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Να λειτουργήσουν από κοινού σε αυτή την προσπάθεια. Θα επενδύσουμε στη νέα μας γενιά.

Με τρόπο που θα μπορεί να αντιμετωπίσει της ανάγκες τις επόμενης και όχι της προηγούμενης ημέρας.

Αγαπητοί Σύνεδροι,

Είναι η πεποίθησή μου ότι με χθεσινές απαντήσεις δεν λύνονται αυριανά ερωτήματα.

Σας έχω σκιαγραφήσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο ήδη σκεφτόμαστε.

Θέλω και θέλουμε να ακούσουμε και τις δικές σας απόψεις.

Με μεγάλη χαρά λοιπόν, καλωσορίζω στο προσυνέδριο τους ειδικούς, επιστήμονες και επαγγελματίες του ψηφιακού κόσμου.

Καλωσορίζω όλους εσάς!

Επιτρέψτε μου μόνο μια ειδική αναφορά στον κ. Πιερρακάκη που μας τιμά ιδιαίτερα με την παρουσία του. Κυρίως που αναβαθμίζει την Ελλάδα με το έργο του. Εύχομαι σε όλους μας μια πολύ καλή και εποικοδομητική συζήτηση!

Χρειαζόμαστε αυτή τη συζήτηση, για την επόμενη μέρα της Κύπρου μας.

Σας ευχαριστώ