Ομιλία Αβέρωφ Νεοφύτου

Δημοσιογραφική Διάσκεψη – 21 Οκτωβρίου 2021

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Πέρασαν πέντε μήνες από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και την ελεύθερη έκφραση της βούλησης του λαού. Οι συμπολίτες μας έστειλαν πολλά και σημαντικά μηνύματα.

Το πρώτο και σημαντικότερο μήνυμα ήταν η αποδοκιμασία του λαϊκισμού και της άγονης αντιπαράθεσης. Οι οξύτητες μπορεί να κερδίζουν πρωτοσέλιδα, δεν κερδίζουν όμως ψήφους. Ειδικά τις ψήφους των δυναμικών μεσαίων στρωμάτων που επιθυμούν λιγότερα λόγια, περισσότερη ταπεινοφροσύνη και, κυρίως, πράξεις.

Το δεύτερο μήνυμα ήταν το καθαρό αίτημα να προχωρήσουμε σε τομές και ρήξεις προς την κατεύθυνση μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας.

 • Στην οργάνωση της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης
 • Στην απονομή δικαιοσύνης και την ισονομία
 • Στην εξυπηρέτηση του πολίτη και τη χρήση της τεχνολογίας
 • Στην αντιμετώπιση της συστημικής διαφθοράς
 • Στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
 • Και στην οικοδόμηση ενός νέου, υγιούς και βιώσιμου οικονομικού μοντέλου, όπου η Κύπρος δυναμικά θα προοδεύει.

Το τρίτο μήνυμα απευθυνόταν σε όλα τα κόμματα να αφουγκραστούμε την κοινωνία.

Και δεν μπορούμε παρά να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τη φωνή των πολιτών. Των ψηφοφόρων μας, της κοινωνικής βάσης του Δημοκρατικού Συναγερμού, που μας ζητά να σπάσουμε τα στεγανά που μας απομονώνουν από την κοινωνία.

 • Να ανοίξουμε καλά τα αυτιά μας στα πραγματικά τους προβλήματα.
 • Να έρθουμε και πάλι κοντά, ψυχικά και συναισθηματικά
 • Να ενθουσιάσουμε ξανά για τις πολιτικές και τα οράματά μας

Καλά θα κάνουμε, εμείς στα κόμματα, να γίνουμε σοφότεροι. Να ανταποκριθούμε στο τι μας λέει ο κόσμος. Να αντιληφθούμε τις αγωνίες και τις προσδοκίες τους. Για να μην αναγκάζεται κανείς να επιλέγει ακραίες λύσεις διαμαρτυρίας για να ακουστεί η φωνή του.

Φίλες και φίλοι,

Η δημοκρατία έχει ανάγκη από ισχυρούς, αντιπροσωπευτικούς κομματικούς οργανισμούς. Η πραγματική πολιτική, δεν είναι ατομική διεργασία. Είναι διαδικασία ομαδική, συλλογική. Χωρίς αξιόπιστα κόμματα, πλήττεται η ίδια η δημοκρατία. 

Δεν μας πέφτει λόγος τι θα κάνουν οι άλλοι. Αυτό που ξέρω είναι τι θα κάνουμε εμείς. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

 • Το κόμμα που, δίκαια, περηφανεύεται ότι ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
 • Το κόμμα που με την πολύτιμη συμβολή των ιδεών του, οδηγεί στη δημιουργία μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας
 • Η παράταξη των μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Η αυθεντική, γνήσια, πρωτοπόρα και προοδευτική δύναμη της χώρας!
 • Η παράταξη που πρωτοστατεί στη διεθνή κοινότητα για την απελευθέρωση και επανένωση του νησιού μας. Για να διασφαλίσει την κοινή ασφάλεια και ευημερία των Κυπρίων, αλλά και την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού στα χώματά του.

Σήμερα, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε μια γιγαντιαία πρωτοβουλία, που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει στην Κυπριακή πολιτική. Μια διεργασία επικεντρωμένη στην πραγματική ουσία και αποστολή της πολιτικής.

Ένα μεγάλο, συμμετοχικό και δημοκρατικό, Παγκύπριο πολιτικό και ιδεολογικό Συνέδριο. Που θα είναι το επιστέγασμα ενός ανοικτού Προσυνεδριακού Διαλόγου που θα προηγηθεί και θα φτάσει παντού.

Ένα Συνέδριο που θα συζητήσει την επόμενη μέρα για την Κύπρο, αλλά και την Ευρώπη, σε έναν κόσμο κορυφαίων ευκαιριών, αλλά και τεράστιων κινδύνων. Κυρίως, ένα Συνέδριο που θα σφυρηλατήσει την ενότητα, την προοπτική και την ιδεολογική ηγεμονία για την επόμενη μέρα του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Επιδιώκουμε τρία πράγματα μέσα από αυτή τη μεγάλη προσπάθεια:

Πρώτον, να συνομιλήσουμε με την Κοινωνία. Ισότιμα και ειλικρινά.

Είμαστε αποφασισμένοι να κατέβουμε στη βάση, στο ζωτικό κύτταρο της ύπαρξής μας. Να ακούσουμε τη φωνή και του πιο απομακρυσμένου Συναγερμικού. Να ξαναφέρουμε κοντά παλιούς και νέους, ευχαριστημένους και δυσαρεστημένους.

Παράλληλα, να σπάσουμε τους κομματικούς τοίχους απευθυνόμενοι στους ενεργούς πολίτες. Θα συνομιλήσουμε με ανθρώπους που δεν έχουν -και δεν θέλουν να έχουν- κομματικά καπέλα. Και παρόλα αυτά ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν στο διάλογο για την επόμενη μέρα της Κύπρου. Ιδιαίτερα τους νέους μας. Γιατί, αυτούς αφορά περισσότερο.

Δεύτερον, να ανανεώσουμε τη Συμφωνία. Το αξιακό συμβόλαιο της παράταξης με την κοινωνία. Να επαναβεβαιώσουμε τους ισχυρούς δεσμούς μας, οριοθετώντας το σύγχρονο ιδεολογικό πλαίσιο της πολιτικής μας δράσης.

Να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο τις ιδέες που μας καθοδηγούν και μας εξασφαλίζουν αυτογνωσία, σταθερότητα και ευημερία. Όλα αυτά που αριστοτεχνικά περιγράφονται στην διακήρυξη αρχών μας του 1976, με την οποία ήδη πορευόμαστε 45 χρόνια. Δεν θα πειράξουμε ούτε λέξη από την ιδρυτική μας διακήρυξη. Αυτό που θα κάνουμε είναι να την αναπτύξουμε μέσα από ένα σύγχρονο πολιτικό και ιδεολογικό μανιφέστο, που από το Συνέδριο και μετά θα τη συνοδεύει.

Θέλουμε να ενισχύσουμε και να επαναφέρουμε αξίες και ιδέες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία και η ασφάλεια. Η πατρίδα και η ενωμένη Ευρώπη. Η οικονομία της αγοράς, η κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη. Η προάσπιση του δικαιώματος του κάθε ατόμου να επιδιώκει την πρόοδο και ευημερία του. Η διατήρηση της εθνικής και πολιτισμικής μας συνείδησης και κληρονομιάς.

Αλλά και να κατοχυρώσουμε νέες αξίες, όπως το δικαίωμα στη ψηφιακή προσβασιμότητα και την ανάγκη κάθε μορφή ανάπτυξης να είναι βιώσιμη για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία.

Τρίτον, να συνεχίσουμε για την Κύπρο του Αύριο. Τη μεγάλη ευθύνη παραγωγής πρακτικών προτάσεων και λύσεων. Θα ακούσουμε, θα προτείνουμε, θα συνθέσουμε θέσεις και απόψεις.

Για να ενισχύσουμε και να πάμε στο επόμενο βήμα τη μεγαλύτερη και πρωτοφανή για την Κύπρο μεταρρυθμιστική προσπάθεια που ήδη γίνεται από την Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη.

Η οποία συνοδεύεται πλέον από το Σχέδιο για την Κύπρο του Αύριο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ένα πλαίσιο που αποτελεί την καλύτερη αφετηρία των μελλοντικών πολιτικών μας. 

Οι εννέα βασικοί θεματικοί πυλώνες στους οποίους επικεντρωνόμαστε και τα θέματα που ο καθένας περιλαμβάνει, καλύπτουν κάθε προβληματισμό, κάθε πρόκληση, κάθε ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί για την επόμενη μέρα της Κύπρου μας.

Έχουμε οργανώσει αυτή την πολιτική δοκιμασία με τρόπο που κάθε πολίτης θα μπορεί να συμμετάσχει. Με αιχμή του δόρατος της Ομάδες Παραγωγής Πολιτικής, τα Ινστιτούτα και τις Οργανώσεις που συνδέονται με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, τις τοπικές μας οργανώσεις, όλο το πολιτικό μας προσωπικό, κομματικό και κυβερνητικό.

Είμαστε αποφασισμένοι να αποδείξουμε ξανά ότι η πραγματική πολιτική που επηρεάζει τις ζωές του κάθε ενός από εμάς, είναι πολύ πιο σημαντική από τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και τις προσωπικές ατζέντες.

Επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο. Το κάνουμε για να δώσουμε στη χώρα μας την ευκαιρία να κάνει τα άλματα προόδου που δικαιούται. Δεν θέλουμε να κομματικοποιήσουμε την κοινωνία: Θέλουμε να πάμε στην κοινωνία. Θέλουμε να κοινωνικοποιήσουμε το κόμμα μας.

Γι’ αυτό, θα φτάσουμε παντού. Με μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις και συζητήσεις σε όλες τις πόλεις και την περιφέρεια, όσο περισσότερο πιο ανοικτές και συμμετοχικές.

Φίλες και φίλοι,

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εξελίσσεται και προχωρά. Με τη δημοκρατία, τη ζύμωση, το διάλογο. Η βαθιά μας κληρονομιά μας επιτρέπει να είμαστε ο εγγυητής της κοινωνικής σταθερότητας, η δύναμη της πολιτικής μετριοπάθειας, ο πρωτοστάτης της οικονομικής ανάπτυξης.

Καλούμε όλους τους πολίτες, εάν συμμερίζονται τη δική μας κοσμοθεωρία της ελευθερίας, να συμμετέχουν στον προσυνεδριακό μας Διάλογο. Να μας βοηθήσουν να γίνουμε καλύτεροι και το Συνέδριό μας να γίνει σημείο αναφοράς για την επόμενη μέρα.

Με σκοπό την Κύπρο του Αύριο που ονειρευόμαστε, στην καρδιά της Ευρώπης, στον πυρήνα των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών!

Σας ευχαριστώ.