5ο Προσυνέδριο Δημοκρατικού Συναγερμού με θέμα «Πράσινη Μετάβαση»

ΔΕΣ ΟΛΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ: ΕΔΩ

Με τη θεματική της Πράσινης Μετάβασης συνεχίστηκε χτες η σειρά προσυνεδρίων του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Μιχάλης Σοφοκλέους, κατέθεσε το περίβλημα της πράσινης μετάβασης ως μια διεργασία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και όπως τόνισε αγγίζει κάθε πτυχή της ζωής και της κοινωνίας, δημιουργώντας ένα νέο τρόπο ζωής. 

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, κατέθεσε το πολιτικό υπόβαθρο της πράσινης μετάβασης για τη χώρα μας, από το σημείο που βρίσκεται σήμερα και τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν το επόμενο διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Νεοφύτου κατέθεσε έξι συγκεκριμένους άξονες μέσα από τους οποίους θα προχωρήσουμε όπως τόνισε ως χώρα, σε μια μακροπρόθεσμα πιο ανταγωνιστική οικονομία, πιο συνεκτική κοινωνία, πράσινη, με βιώσιμη προοπτική, συγκεράζοντας τον σεβασμό για τους φυσικούς πόρους με τη σύγχρονη τεχνολογία.

Οι έξι άξονες τους οποίους παρουσίασε ο κ. Νεοφύτου είναι οι εξής:

·        Άξονας Πρώτος:  Έξυπνες Πόλεις.

·        Άξονας Δεύτερος: Έξυπνες Μεταφορές .

·        Άξονας Τρίτος: Η Νέα Γενιά της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης

·        Άξονας Τέταρτος : Η Νέα Αγορά Ενέργειας

·        Άξονας Πέμπτος: Αποκέντρωση της ενέργειας

·        Άξονας Έκτος: Η Πράσινη Μετάβαση του Κράτους, της Οικονομίας και των Επιχειρήσεων

Ο κ. Νεοφύτου κατέθεσε παράλληλα και το πολιτικό υπόβαθρο μέσα από το οποίο ο Δημοκρατικός Συναγερμός μπορεί να ηγηθεί της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας η οποία απαιτείται ώστε να γίνει πραγματικότητα η πράσινη μετάβαση και στη χώρα μας. «Σήμερα, τόνισε ο κ. Νεοφύτου, μέσα από την διαχείριση της νέας γεωπολιτικής κρίσης, που είναι ταυτόχρονα ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, είναι η ευκαιρία μας να καταστήσουμε την Κύπρο πρότυπο υγιούς πράσινου κράτους. Οι νέες τεχνολογίες αλλά και οι άνθρωποί μας, μας παρέχουν τη δυνατότητα να θέσουμε τον πήχη πολύ ψηλά. Και η επόμενη μέρα της Κύπρου, η επόμενη πενταετία μπορεί να  σηματοδοτήσει μια χώρα παράδειγμα για όλο τον κόσμο».

Ο κ. Νεοφύτου έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στα ερωτήματα που θέτει και η ίδια η κοινωνία σήμερα, αναφορικά με το μείζον ζήτημα του πληθωρισμού. «Στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, η Ευρώπη προβλέπεται να επιβάλει την πράσινη φορολογία. Αυτή ήταν η λογική απόφαση, όταν τα πράγματα πήγαιναν στην παγκόσμια οικονομία καλά.  Υπάρχει όμως μεγαλύτερη επιβάρυνση από τον πληθωρισμό; Υπάρχει μεγαλύτερο καμπανάκι του επειγόντως της πράσινης μετάβασης από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια που βιώνουμε;», τόνισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Τη δική τους συνεισφορά  για την πράσινη μετάβαση έδωσαν με εισηγήσεις τους σε συζήτηση που ακολούθησε και την οποία συντόνισε η κ. Μαρία Δώδου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος, ο κ. Γιώργος Κρεμλής, Διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, η κ. Φοίβη Κουντούρη, Πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος. Τέλος σε συζήτηση που ακολούθησε κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις στο θέμα σχετικά με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της πράσινης οικονομίας, την οποία συντόνισε η κ. Ανθή Χαραλάμπους, ο κ. Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης, Αν. Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΤΕΠΑΚ, ο κ. Άγης Ιακωβίδης, Μηχανικός Περιβάλλοντος, ο κ. Μάριος Αλεξάνδρου, Συνιδρυτής EnergyIntel Services, ο κ. Μάκης Κετώνης, Συντονιστής της Ομάδας Παραγωγής Πολιτικής για την Πράσινη Μετάβαση και η δικηγόρος, ECG& Sustainability Expert, κ. Νικόλ Φοινοπούλου.

Επισυνάπτεται η ομιλία του Προέδρου κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.

24.5.2022