Ανακοίνωση Δημοκρατικού Συναγερμού για την εκδήλωση «Δεξιότητες για το Μέλλον»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συζήτηση «Δεξιότητες για το Μέλλον», που διοργάνωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός την Πέμπτη στη Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στο δικό του χαιρετισμό ανάφερε μεταξύ άλλων ότι «στη νέα αυτή πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται, η οικονομία και οι αγορές εργασίας εξελίσσονται. Νέα επαγγέλματα θα εμφανιστούν σε όλο το εύρος της παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο της υψηλής τεχνολογίας (όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη), καθώς και στη δημιουργία περιεχομένου. Τα αναδυόμενα επαγγέλματα αποτυπώνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση για θέσεις εργασίας στην πράσινη οικονομία, στην πρώτη γραμμή της οικονομίας δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και στη μηχανική, στο λογισμικό νέφος και στην ανάπτυξη προϊόντων. Σύμφωνα με παγκόσμιες μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όπως η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το μέλλον της απασχόλησης, το 2025 η αναλυτική σκέψη, η δημιουργικότητα και η ευελιξία θα συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο περιζήτητων δεξιοτήτων. Η Κύπρος έχει το όχημα για να κάνει αυτό το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, κι αυτό δεν είναι άλλο από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που προνοούνται. Η Κύπρος του Αύριο είναι το εθνικό μας όραμα και ραχοκοκαλιά αυτού του οράματος είναι το ψηφιακό κράτος, η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και την κυκλική οικονομία».

Από τη συζήτηση προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα τα οποία και θα αποτελέσουν ουσιαστική βάση για ανάπτυξη εργαλείων πολιτικής:

1. Η μετάβαση σε ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον χρειάζεται ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων.

2. Η ύπαρξη οράματος και στρατηγικής για την καλλιέργεια κουλτούρας και καινοτομίας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των μελλοντικών δεξιοτήτων.

3. Ήδη τρέχουν πολλά προγράμματα από την Κυπριακή Δημοκρατία προς αυτή την κατεύθυνση.

4. Ψηφιακές δεξιότητες προσαρμοστικότητα, συνεργασία, δημιουργικότητα και κριτική σκέψη είναι οι βασικές δεξιότητες για το μέλλον.

5. Αυτές μπορεί να καλλιεργηθούν και να διδαχθούν μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο θα πρέπει να υπάρξει προσαρμογή και μεταρρύθμιση.

6. Η συνεργασία κράτους, βιομηχανίας εκπαιδευτικού συστήματος είναι καθοριστικής σημασίας για εκπαίδευση τα ατόμων που ήδη βρίσκονται στην αγορά εργασίας.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι Ομάδες Παραγωγής Πολιτικής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Απασχόλησης και Σχολικής Εκπαίδευσης.

28.1.2022