Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα το ολοήμερο σχολείο

Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου έλαβε χώρα σήμερα στο οίκημα Γλαύκος Κληρίδης διευρυμένη σύσκεψη με κεντρικό θέμα το ολοήμερο σχολείο. Στη σύσκεψη παρουσία του Υπουργού Παιδείας κ. Πρόδρομου Προδρόμου συμμετείχε το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων, εκπαιδευτικών οργανώσεων, ομοσπονδίες γονέων, εκπρόσωποι των μαθητών, της ΕΠΣΑ και ακαδημαϊκοί καθώς και της Ομάδας Παραγωγής Πολιτικής για την Παιδεία ενώ συμμετείχαν και οι βουλευτές του ΔΗΣΥ στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

Κεντρικός άξονας της συζήτησης ήταν η αναβάθμιση και η επέκταση του ολοήμερου σχολείου με σκοπό να καταστεί υποχρεωτικό και ενιαίο κάτι το οποίο θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη μεταξύ άλλων στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, στη γεφύρωση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην ικανοποίηση των παιδιών αλλά και των γονέων. Στόχος που βρήκε σύμφωνους το σύνολο των συμμετεχόντων και μέσα σε αυτό το πλαίσιο εκφράστηκε και η επιθυμία το όλο θέμα να τύχει περαιτέρω συζήτησης στη βάση των ρεαλιστικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί.

Η Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Συντονίστρια των Ομάδων Παραγωγής Πολιτικής κ. Ξένια Κωνσταντίνου δήλωσε τα εξής:

«Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού συγκαλέσαμε σήμερα μια ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων φορέων, εκπαιδευτικών, γονέων, ακαδημαϊκών, μαθητών με σκοπό να συζητήσουμε την αναβάθμιση και την επέκταση του ολοήμερου σχολείου σε ενιαίο. Μια μεταρρύθμιση η οποία θα είναι δραστική και η οποία βεβαίως θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη και για το μέλλον των παιδιών μας αλλά κυρίως θα μπορέσει να καλύψει και να γεφυρώσει τις κοινωνικές ανισότητες καθώς επίσης και θα δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά για να αποκτήσουν επιπλέον δεξιότητες μέσα από το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι μια μεταρρύθμιση την οποία ο Πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου πραγματικά πιστεύει και προωθεί με ένα μεγάλο όραμα αναφορικά με το μέλλον της εκπαίδευσης σ΄ αυτό τον τόπο. Έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, έχουμε ακούσει ήδη τις αξιολογήσεις που έχουν λάβει χώρα σε σχέση με τον τρόπο που λειτουργούν τα προαιρετικά, ολοήμερα σχολεία και ο σκοπός και ο στόχος μας είναι να βρούμε τις ρεαλιστικές εκείνες λύσεις με τις οποίες θα μπορέσουμε να καλύψουμε και το δημοσιονομικό κόστος το οποίο συνεπάγεται μία τέτοια μεταρρύθμιση για να μπορέσουμε να την κάνουμε πράξη μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Από τη σημερινή μας σύσκεψη έχουμε καταλήξει και έχουμε προτείνει ήδη σε όλους το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα είναι πάρα πολύ σημαντικό και έχουμε προτείνει από σήμερα ότι αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί, θα παραδώσουμε μια γραπτή αναφορά αναφορικά με όλα όσα έχουμε πει και βεβαίως ο στόχος μας είναι να καταλήξουμε».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Παιδείας κ. Προδρόμου τόνισε τα εξής:

«Είχαμε σήμερα εδώ στον Δημοκρατικό Συναγερμό μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων, βροχή ιδεών να το πούμε που αφορά το ολοήμερο σχολείο. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για αυτή την πρωτοβουλία, να διοργανωθεί αυτή η συζήτηση, στην οποία είχαμε και τους οργανωμένους γονείς και εκπαιδευτικούς και μπορέσαμε να ανταλλάξουμε απόψεις να δούμε όλες τις διαστάσεις του θέματος. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πραγματικά ενιαία ολοήμερα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες, από την προδημοτική στα δημοτικά και στα γυμνάσια στη μέση εκπαίδευση μέχρι το γυμνάσιο. Να συγχαρώ τον κ. Νεοφύτου που έχει αυτό τον οραματισμό και αυτή τη φιλοδοξία.

Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο που αν όμως το προγραμματίσουμε από τώρα και να μην περιοριστούμε σ’ αυτά που μέχρι στιγμής είχαμε, δηλαδή προαιρετικά σχολεία που στην πραγματικότητα ήταν συμπλήρωμα του σχολείου, αυτό συνάδει και με σχεδιασμούς τους οποίους ήδη κάνουμε που αφορούν την ένταξη εργαστηρίων δεξιοτήτων με όλες αυτές τις σύγχρονες γνώσεις που θέλουμε να βάλουμε μέσα στο σχολείο. Χαίρομαι λοιπόν που ξεκινάει αυτός ο προβληματισμός και θα ήταν πολύ καλά να δούμε στον προγραμματισμό των επόμενων χρόνων τέτοια βήματα προόδου».

29.3.2022